DE KUNSTENAAR

 

Ronald Soeliman

‘Ronald Soeliman voor schilderij no.8 (Grey, Orange on Maroon), 1960 van Mark Rothko.’

EXPOSITIES
Ronald Soeliman exposeert geregeld in Nederland en heeft ook een aantal malen geëxposeerd in Duitsland. Zie ook exposities

WOON- EN WERKOMGEVING
Ronald Soeliman is in 1965 geboren in Suriname. Hij heeft Javaanse voorouders. In 1975 verhuisde het gezin naar Nederland en sinds 1999 woont en werkt hij in het Drentse Zuidlaarderveen. Daarvandaan trekt hij het Drentse landschap in, dat hem erg inspireert. Hij schildert vaak ter plekke, en plein air.

Ronald Soeliman schildert geregeld in het buitenland. Eerst deed hij dit vooral tijdens gezinsvakanties in Frankrijk in de Provence, Cévennen, Ardèche, Dordogne. Maar tegenwoordig gaat hij ook alleen of met een groep kunstenaars naar de Bourgogne en de Côte d’Azur. Mogelijk komt daar in 2018 nog Griekenland bij.

Een moderne gedreven schilder die de beleving van het landschap, duinen en zee daadwerkelijk laat zien en voelen

INSPIRATIE
Naast Drentse heide, zandverstuivingen en akkers heeft hij een grote voorliefde voor de duinen en de zee. Hij neemt hiervan de essentie in zich op en werkt dit in zijn atelier uit tot het uiteindelijke beeld. Het gaat hem hierbij om het treffen van de sfeer van het moment.

Ronald Soeliman is zijn carrière als kunstenaar begonnen als (fijn-)schilder van stillevens met bijvoorbeeld fruit, schalen en bijzondere voorwerpen. Door de jaren heen is hij stillevens blijven schilderen, maar liet hij ze zelden meegaan in een expositie. Tegenwoordig hij toont ze steeds vaker in een galerie.

Bovendien schildert hij portretten, al dan niet in opdracht, en heeft hij een aantal muurschilderingen en plafondschilderingen gemaakt.

De schilderijen van Ronald Soeliman worden door kunsthistorici wel vergeleken met het werk van Impressionisten als Claude Monet, maar ook met het werk van William Turner en Vincent van Gogh. Hij wordt vooral gewaardeerd om het licht en de sfeer die door zijn bijzondere kleurgebruik en verftoets gevangen worden in zijn schilderijen.

WERKWIJZE
'Waterspiegel(3)', 40 x 40 cm, olieverf op masoniteDe schilderijen van Ronald Soeliman zijn met paletmes geschilderd. De verf is met royale toets aangebracht, waarbij de sporen van het paletmes nog duidelijk zichtbaar zijn; soms krast hij er een lijn mee in de nog natte verf om bijvoorbeeld fijne takjes te suggereren. Het lijkt af en toe alsof hij aan het boetseren is met de verf. Ook zijn handtekening wordt in de verfhuid gekrast, waardoor deze opgaat in het schilderij.

Ronald Soeliman experimenteert af en toe met onderwerp, formaat, materiaal en verftoets. Tegenwoordig werkt hij geregeld door in een werk dat soms al wel 20 jaar in het atelier stond en nog niet naar tevredenheid was. Zo blijft hij zich ontwikkelen.

'Grote eik', 30x40 cm, olieverf op masoniteKLEURGEBRUIK EN VERFTOETS
De kleurwerking is erg intens. Door middel van vibratie in kleur creëert hij diepte op het platte vlak, waarbij hij de verf het werk laat doen. Toch wordt er niets aan het toeval overgelaten: elke kleurtoets is er heel bewust neergezet omdat die iets toevoegt aan het beeld. Dit beeld wordt bepaald door de manier van werken en het gebruikte kleurenpalet. Het licht voert de boventoon en de essentie van het landschap is de drager van dat licht.

Ronald Soeliman werkt met frisse, heldere kleuren, waarbij de diverse partijen min of meer evenveel aandacht vragen. Van dichtbij lijkt het een wirwar aan kleuren op het paneel en daarom is het des te verrassender dat er op een afstandje zeer herkenbare landschappen ontstaan, die uitermate illusionistisch zijn en bijzonder aanspreken.

Bij het opzetten van het werk is Ronald Soeliman vaak eerst uren bezig met het aanmaken van de
benodigde kleuren, het organiseren van het palet, het bepalen van de kleurverzadiging en toonwaarden. Kleuren zijn voor hem als orkestleden die zijn symfonie: ‘Vibratie in Kleur’ tonen. Nu is het de kunst om met een vlotte toets de verf te dirigeren tot een harmonieus illusionistisch landschap. Het handschrift, de verftoets, moet voor hem duidelijk zichtbaar blijven en de essentie van het landschap weergeven.

Verf mag verf zijn; eerlijk in zijn voorstelling en herkenbaar als materiaal.
Het schilderen van sfeer, emotie, geur, licht en hitte: het zijn alle abstracte begrippen. Maar voor Ronald Soeliman zijn zij van essentieel belang voor zijn schilderijen.

WERK IN OPDRACHT, CURSUSSEN EN WORKSHOPS
Naast vrij werk maakt Ronald Soeliman ook werk in opdracht en verzorgt hij cursussen en workshops voor groepen, bijvoorbeeld voor schoolklassen, personeelsverenigingen of vriendengroepen. Workshops kunnen gaan over een thema (landschap, stilleven, portret) of over materiaalgebruik, zoals het schilderen met paletmes.

Het schilderen van sfeer, emotie, kleur, geur, licht, hitte: het zijn allemaal abstracte begrippen. Maar voor Ronald Soeliman zijn zij van essentieel belang voor zijn schilderijen.

 

> Curriculum Vitae (CV)